Ziarna kakaowca
Ziarna kakaowca
Nasiona ziaren kakaowca
Masa kakaowa
Masa kakaowa
Otrzymana z drobnego mielenia i wstępnej rafinacji
Tłuszcz kakaowy
Tłuszcz kakaowy
Tłuszczowa część masy kakaowej
Proszek kakaowy
Proszek kakaowy
Sproszkowana część masy kakaowej
Cukier
Cukier
Składnik osłabiający smak czekolady
Mleko w proszku
Pochodna mleka, uzyskiwana poprzez odwodnienia
Inne dodatki
Można dodawać orzechy, bakalie, lecytynę itd.
Powstawanie czekolady
Nasze linie i maszyny do produkcji czekolady mogą wykorzystywać jako składniki ziarna kakaowe lub masę kakaową oraz masło lub proszek kakaowy i tłuszcze roślinne. W pierwszym przypadku proponujemy maszyny do prażenia, odsiewania, uszlachetniania, rafinacji, konszowania. W przypadku czekolady przemysłowej, proces rozpoczyna się od stopienia masy kakaowej i masła, a następnie mieszania, rafinacji i konszowania. Następnie czekolada może być dostarczona do końcowego miejsca użycia, jako linia do formowania lub nakładania, linia do formowania, linia do ciastek, linia do lodów.